top of page

ANCE TREATMENT

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα του δέρματος που ταλαιπωρεί εφήβους αλλά και ενηλίκους είναι η ακμή. Όπως πολλοί από εμάς δυστυχώς γνωρίζουμε, τα άτομα που πάσχουν από ακμή βρίσκονται σε μία συνεχή “μάχη” με το δέρμα τους. Οι βλάβες της ακμής είναι συχνά πολύ επίμονες, τα παλιά σπυράκια μοιάζουν να επουλώνονται πολύ αργά και όταν κάποιο αρχίζει να υποχωρεί, κάποιο νέο κάνει την εμφάνιση του, ενώ στο τέλος μπορεί να παρουσιαστούν και ουλές. Η όλη αυτή κατάσταση  επιβαρύνει σημαντικά τόσο την εμφάνιση, όσο και την ψυχολογία του ατόμου.

Το ιατρείο της δερματολόγου Αρσινόης Ξανθινάκη είναι Κέντρο Αντιμετώπισης της Ακμής εφήβων και ενηλίκων. Η δερματολόγος χρησιμοποιεί ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της ακμής που εξασφαλίζει όχι μόνο την απαλλαγή από την ακμή, αλλά και την βελτίωση της συνολικής υγείας των ασθενών.

Χρησιμοποιώντας ειδικές εξατομικευμένες θεραπείες με ό,τι πιο σύγχρονο  έχει να προσφέρει σήμερα η δερματολογία, η Δρ Ξανθινάκη θεραπεύει χωρίς τη χρήση ρετινοειδών ακόμα και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις ακμής δίνοντας στους ασθενείς της ένα βελούδινο και υγιές δέρμα.

Πότε εμφανίζεται η ακμή και που οφείλεται;

Η ακμή είναι η συχνότερη νόσος του δέρματος και συνήθως ξεκινά στην αρχή της εφηβείας (10-17 ετών στα κορίτσια και λίγο αργότερα 14-19 ετών, στα αγόρια). Εξελίσσεται με υφέσεις και εξάρσεις για χρόνια και κατόπιν εμφανίζει σταδιακή βελτίωση και υποχωρεί γύρω στην ηλικία των 20-25 ετών. Μερικές φορές ωστόσο, η ακμή δεν υποχωρεί, αλλά συνεχίζεται συχνά επιδεινούμενη και μετά την ηλικία των 25 ετών (ακμή ενηλίκων), ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά τα 25 έτη (ακμή ενηλίκων όψιμης έναρξης). Οι έρευνες δείχνουν ότι ο αριθμός των ενηλίκων, ιδιαίτερα γυναικών, με ακμή έχει αυξηθεί δραματικά την τελευταία 20ετία. Έτσι, στις γυναίκες 25-50 ετών τα ποσοστά ακμής κυμαίνονται από 25 έως 50%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στους άνδρες είναι 10-40%.

Η ακμή είναι πάθηση της «τριχοσμηγματογόνου μονάδας» του δέρματος, δηλαδή του σμηγματογόνου αδένα και του θυλάκου της τρίχας που ο αδένας «λιπαίνει» με το σμήγμα του. Η βασική αιτία της ακμής είναι η υπερέκκριση σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος. Η υπερέκκριση σμήγματος, οδηγεί σε ένα καταρράκτη γεγονότων που καταλήγουν στη δημιουργία των βλαβών της ακμής: η μεγάλη ποσότητα του σμήγματος προκαλεί τοπικό ερεθισμό με αποτέλεσμα αντιδραστικά να πολλαπλασιάζονται υπερβολικά τα κύτταρα του πόρου του αδένα (κερατινοκύτταρα). Τα κύτταρα αυτά συγκολλώνται μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα «κεράτινο βύσμα». Το βύσμα αυτό, μαζί με την υπερβολική ποσότητα σμήγματος δημιουργούν ένα έμβολο που αποφράσσει τον πόρο του αδένα. Η απόφραξη γίνεται στο σημείο που αυτός αδειάζει το σμήγμα στο θύλακο της τρίχας. Έτσι, ο πόρος του αδένα που αποφράσσεται διογκώνεται (φουσκώνει) και δημιουργούνται οι πρώτες βλάβες της ακμής, που είναι οι φαγέσωρες. Όταν υπάρχουν μόνο φαγέσωρες, η ακμή ονομάζεται φαγεσωρική. Στον αποφραγμένο πόρο βρίσκει ευκαιρία να υπεραναπτυχθεί ένα μικρόβιο που φυσιολογικά κατοικεί σε μικρές ποσότητες στην περιοχή του θυλάκου, το Cutinobacterium. Το μικρόβιο αυτό επιδεινώνει την κατάσταση γιατί διασπά το σμήγμα που έχει συσσωρευτεί στον πόρο. Η διάσπαση του σμήγματος απελευθερώνει ουσίες που προσελκύουν στην περιοχή ειδικά κύτταρα του οργανισμού που δημιουργούν φλεγμονή. Έτσι, όΕταν η απόφραξη και η φλεγμονή συμβαίνουν πιο επιφανειακά, δημιουργούνται φλγμονώδη επάρματα κόκκινα (βλατίδες), ή επάρματα με πύο (φλυκταινίδια) και η ακμή ονομάζεται βλατιδοφλυκταινώδης. Όταν οι διαδικασίες αυτές συμβαίνουν βαθύτερα στο δέρμα, δημιουργούνται εν τω βάθει επώδυνα επάρματα (οζίδια), αλλά και κύστεις και η ακμή ονομάζεται οζιδιοκυστική. Πολύ συχνά στο ίδιο πρόσωπο συνυπάρχουν στοιχεία και από τα τρία διαφορετικά είδη ακμής.


Η αναγνώριση του είδους των βλαβών της ακμής που υπάρχουν σε κάθε ασθενή ξεχωριστά είναι πολύ σημαντική γιατί οδηγεί στην επιλογή της κατάλληλης, για αυτόν, θεραπείας.

Ποιοι παράγοντες προκαλούν τις εξάρσεις τις ακμής;


Ένα βασικό αίτιο της ακμής είναι οι διακυμάνσεις των ανδρογόνων (για παράδειγμα στην εφηβεία, πριν και μετά την περίοδο, στην έναρξη-διακοπή αντισυλληπτικών, στην κύηση, τις πολυκυστικές ωοθήκες κα). Άλλο συχνό αίτιο είναι το χρόνιο στρες που επιβαρύνει σήμερα τους εφήβους αλλά και το σύγχρονο ενήλικα στην καθημερινότητά του. Μελέτες έχουν δείξει ότι το χρόνιο στρες αυξάνει την παραγωγή σμήγματος μέσω αύξησης των ανδρογόνων και οδηγεί στη δημιουργία ακμής. Η διατροφή διαδραματίζει επίσης τεράστιο ρόλο. Η δυτικού τύπου δίαιτα που έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες οικογένειες με αφθονία υδατανθράκων, ζωικών προϊόντων (και κυρίως γαλακτοκομικών) και γρήγορου-πρόχειρου φαγητού οδηγεί σε υπερπαραγωγή σμήγματος, αλλά και στη δημιουργία φλεγμονής στο δέρμα. Ανάλογες επιπτώσεις έχουν η κατανάλωση αλκοόλ, καφέ και κυρίως το κάπνισμα. Είναι ενδιαφέρον ωστόσο, ότι μία κλασική υποθερμική δίαιτα για αδυνάτισμα δεν είναι απαραίτητα και η σωστή για την υγεία του δέρματος. Για παράδειγμα,  ένα κλασικό διαιτητικό σνακ που είναι το απλό γιαούρτι με φρούτα, μπορεί να διαταράξει σημαντικά την ορμονική ισορροπία και τον μεταβολισμό του δέρματος!


Ένας άλλος παράγοντας της σύγχρονης ζωής που ευνοεί τη δημιουργία ακμής είναι η ρύπανση της ατμόσφαιρας, καθώς οι ρύποι που συσσωρεύονται  στο πρόσωπο αποφράσουν τους πόρους. 
 

Υπεβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία επίσης μπορεί να επιβαρύνει το δέρμα, γιατί το ξηραίνει και οδηγεί σε αντιδραστική υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων και υπερβολική παραγωγή σμήγματος. 
 

Πλούσιες ενυδατικές και αντιγηραντικές κρέμες, όπως και ορισμένα προϊόντα μακιγιάζ (βαριές και λιπαρές βάσεις μακιγιάζ, κρεμώδη ρουζ κλπ), συχνά αποφράσουν τους πόρους και εγκλωβίζουν το σμήγμα στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα τη φλεγμονή και τη δημιουργία ακμής.  Με παρόμοιο τρόπο δρουν τα ελαιώδη προϊόντα μαλλιών (κοντίσιονερ, μάσκες) ειδικά όταν εφαρμόζονται κοντά στη ρίζες των μαλλιών. 
 

Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει ο λανθασμένος καθαρισμός του προσώπου. Αν είναι ανεπαρκής, έχει σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση σμήγματος και ρύπων στο πρόσωπο. Αντίθετα, ένας επιθετικός καθαρισμός ξηραίνει υπεβολικά το δέρμα, με αποτέλεσμα αντιρροπιστική υπερπαραγωγή σμήγματος. 
 

Συχνά το αίτιο εξάλλου είναι μία λανθασμένη μέθοδος αποτρίχωσης (κερί, χαλάουα, τσιμπιδάκι, κλωστή) που προκαλεί απόφραξη του τριχικού θυλάκου από τα υπολείμματα της τρίχας. 
 

Για την εκδήλωση ακμής ενηλίκων μερικές φορές ενοχοποιείται και η λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως για παράδειγμα τα κορτικοστεροειδή, τα ανδρογόνα, τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιεπιληπτικά σκευάσματα. 


Τέλος, σε κάποιο βαθμό φαίνεται να σχετίζεται με τη δημιουργία ακμής ανηλίκων και η γενετική προδιάθεση (ιστορικό εμφάνισης ακμής ενηλίκων σε κάποιον από τους γονείς ή τα αδέρφια).
 

Τους τελευταίους μήνες έχει προστεθεί ένας επιπλέον παράγοντας πρόκλησης ακμής, η χρήση της μάσκας για την προστασία από τον COVID-19. Ο μηχανισμός με τον οποίο η μάσκα οδηγεί σε ανάπτυξη ακμής (τη λεγόμενη maskne) είναι ένας συνδυασμός της τριβής από το υλικό της μάσκας που ερεθίζει το πρόσωπο με την ανάπτυξη θερμού και υγρού περιβάλλοντος κάτω από τη μάσκα που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων. 

Πότε πρέπει να αρχίζει η θεραπεία της ακμής;


Η ακμή ανάλογα με τη βαρύτητα της, δημιουργεί ποικίλου βαθμού αισθητικό πρόβλημα. Οι βλάβες είναι συχνά πολύ επίμονες, τα παλιά σπυράκια επουλώνονται αργά και όταν κάποιο αρχίζει να υποχωρεί, κάποιο νέο εμφανίζεται. Αν αυτή η διαδικασία παραταθεί, αρχίζουν να εμφανίζονται και οι ουλές ( τα σημάδια ) της ακμής. Η όλη κατάσταση μπορεί να επιβαρύνει πολύ τόσο την εμφάνιση, όσο και την ψυχολογία του ασθενούς. Για το λόγο αυτό, ο χρυσός κανόνας στη θεραπεία της ακμής είναι να αρχίζει όσο το δυνατόν νωρίτερα, όταν ακόμα η ακμή είναι ήπια, δηλαδή πριν μετατραπεί σε σοβαρότερη μορφή και αφήσει μόνιμα σημάδια. Έτσι στην εφηβεία, για παράδειγμα, είναι σημαντικό η αντιμετώπιση της ακμής να αρχίζει αμέσως μόλις παρατηρηθούν τα πρώτα μικρά σπυράκια με σμήγμα στο χρώμα του δέρματος που συνήθως κάνουν την εμφάνιση τους στο μέτωπο. Δυστυχώς συχνά οι γονείς υποεκτιμούν το πρόβλημα και προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν αποσπασματικά, με πρόχειρες λύσεις πχ σαπουνάκια και κρέμες που συστήνει κάποια φίλη ή το φαρμακείο ελπίζοντας ότι θα υποχωρήσει με τον καιρό. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, το πρόβλημα απλά επιδεινώνεται και εμφανίζονται σταδιακά σοβαρότερες βλάβες (μεγάλα, κόκκινα, σκληρά σπυράκια με πύον, ενίοτε επώδυνα), που μπορεί να καταλαμβάνουν πια και όλο το πρόσωπο και κυρίως τα μάγουλα και το πηγούνι. Αυτό προκαλεί μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση του εφήβου, ενώ μπορεί να αφήσει και μόνιμες δύσμορφες ουλές. Επιπλέον υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η εφηβική ακμή που δεν αντιμετωπίστηκε σωστά, σε ένα ποσοστό των ασθενών να συνεχιστεί και στην ενήλικο ζωή ως ακμή ενηλίκων. 

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της θεραπείας;

Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες ο στόχος στη θεραπεία της ακμής πρέπει να είναι όχι απλά να “μαράνουμε” τα υπάρχοντα σπυράκια, αλλά να πετύχουμε τη ρύθμιση του οργανισμού με τέτοιο τρόπο ώστε να μη δημιουργούνται πλέον σπυράκια.

    
To πιο σημαντικό βήμα της σύγχρονης θεραπείας της ακμής είναι ο καθαρισμός και η θεραπεία του ακμογόνου εδάφους, δηλαδή του δέρματος του προσώπου ή όποιου αλλού  σημείου εμφανίζει ακμή (ράχη, στέρνο, βραχίονες κλπ) Ο καθαρισμός αυτός πρέπει να γίνεται πάντα στο ιατρείο από το δερματολόγο. Σύμφωνα με τις σύγχρονες απόψεις, ο κλασικός καθαρισμός με τον ατμό και τη διάνοιξη των φαγεσώρων θεωρείται παρωχημένος χρησιμοποιείται πια μόνο σε λίγες μεμονωμένες περιπτώσεις,  καθώς μπορεί, αν δεν εφαρμοστεί σωστά, να οδηγήσει σε μόνιμες ουλές και διασπορά της λοίμωξης. Στην ακμή των ενηλίκων μάλλιστα, ο καθαρισμός αυτός είναι επιπλέον τελείως ακατάλληλος για το λεπτό και ευαίσθητο δέρμα μιας μεγαλύτερης γυναίκας, γιατί η ζέστη και οι χειρισμοί μπορούν συχνά να δημιουργήσουν ευρυαγγείες (σπασμένα αγγεία), ρυτίδες και χαλάρωση.


Για το λόγο αυτό σήμερα προτιμάμε τις σύγχρονες μεθόδους του υγρού καθαρισμού του δέρματος, όπως τα  νέα “έξυπνα peelings” που καθαρίζουν ήπια και με ασφάλεια το ακμογόνο έδαφος, ενώ συγχρόνως προσφέρουν ισχυρή αντιγήρανση για τους ενήλικές ασθενείς. Τα peelings αυτά διαθέτουν ένα ενσωματωμένο φορέα βαθείας διείσδυσης (carrier). Ο φορέας αυτός μεταφέρει τα δραστικά συστατικά έναντι της ακμής (καθαριστικά, αντιμικροβιακά και αντιφλεγμονώδη συστατικά) βαθιά στο επίπεδο του αποφραγμένου πόρου. Έτσι απομακρύνονται οι ακαθαρσίες και τα μαύρα στίγματα,  ξεμπλοκάρουν οι φραγμένοι πόροι και ελαττώνεται το μέγεθος τους, χωρίς να υπάρχει καθόλου ερεθισμός ή απολέπιση (ξεφλούδισμα). Επίσης η καινοτομία αυτή επιτρέπει τα peelings να εφαρμόζονται με ασφάλεια και το καλοκαίρι. Μαζί με τα αντιακνεϊκά συστατικά, στα peelings της ακμής ενηλίκων περιλαμβάνονται επιπλέον ουσίες που διεγείρουν την παραγωγή νέων ινών κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα σύσφιξη και ανόρθωση της επιδερμίδας, μείωση των ρυτίδων, λείανση και λάμψη. 


Παράλληλα, τα σύγχρονα αυτά peelings διαθέτουν και ένα σύστημα βραδείας αποδέσμευσης δεύτερης φάσης (time release system) που επιτρέπει την απελευθέρωση των δραστικών αντιγηραντικών και αντιακνεϊκών ουσιών για αρκετές ημέρες μετά την εφαρμογή τους. Με τον τρόπο αυτό το αποτέλεσμα γίνεται πιο εντυπωσιακό μέρα με τη μέρα και διατηρείται. 


Είναι πολύ σημαντικό ο καθαρισμός και η περιποίηση του δέρματος να συνεχίζεται σε καθημερινή βάση στο σπίτι. Η επιλογή των προϊόντων περιποίησης όμως απαιτεί μεγάλη προσοχή. Έτσι, στην ακμή των εφήβων για παράδειγμα χρειαζόμαστε ένα σαπούνι που να καθαρίζει σε βάθος το έντονα σμηγματορροϊκό, “μπουκωμένο” δέρμα της ηλικίας αυτής και ειδικές κρέμες που να μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την έντονη απόφραξη του θυλάκου και τη φλεγμονή, χωρίς να ερεθίζουν.


Όσον αφορά στην τοπική θεραπεία της ακμής ενηλίκων στο σπίτι είναι λάθος να χρησιμοποιεί μία γυναίκα στα 40 της το ίδιο καθαριστικό σαπούνι ή την ίδια αντιακνεϊκη κρέμα που χρησιμοποιούσε στην εφηβεία της. Τα προϊόντα της εφηβικής ακμής απευθύνονται στο παχύ σμηγματορροϊκό δέρμα της εφηβικής ηλικίας και είναι πολύ επιθετικά για το δέρμα των ενηλίκων γυναικών, το οποίο θα ξεραθεί και θα ερεθιστεί από τα προϊόντα αυτά. Επιπλέον, μία γυναίκα στα 30 ή στα 40 της έχει ανάγκη από ενυδάτωση και αντιγηραντική φροντίδα που δεν μπορούν να προσφέρουν οι κρέμες της εφηβικής ακμής. Για τους λόγους αυτούς, στην ακμή ενηλίκων δίνουμε ειδικά, αποτελεσματικά αλλά ήπια καθαριστικά σαπούνια, ενώ οι κρέμες που χορηγούνται πρέπει να συνδυάζουν αντιακνεϊκή, ενυδατική και αντιγηραντική δράση. Είναι επίσης σημαντικό τόσο το σαπούνι όσο και η κρέμα να είναι κατάλληλες όχι μόνο για το συγκεκριμένο τύπο ακμής ενηλίκων, αλλά και για το συγκεκριμένο τύπο δέρματος της ασθενούς (μεικτή, λιπαρή ή ξηρή επιδερμίδα, μέγεθος πόρων, ύπαρξη ή όχι ρυτίδων ή χαλάρωσης κλπ). Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, τα τελευταία χρόνια έχουμε τη δυνατότητα να φτιάνουμε στο ιατρείο custom-made κρέμες που έχουν σαν στόχο, όχι απλά την καταπολέμηση της ακμής ενηλίκων, αλλά ένα συνολικά τέλειο δέρμα, χωρίς σπυράκια, χωρίς σημάδια, χωρίς ρυτίδες, λείο, σφριγηλό και λαμπερό, όλα μαζί με μία μόνο κρέμα.


Στη θεραπεία της ακμής εφήβων και ενηλίκων αρκετές φορές είναι επίσης απαραίτητος ο ορμονικός έλεγχος ώστε να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν τυχόν ορμονικές διαταραχές, που πολύ συχνά εμπλέκονται στην παθογένεια της ακμής. Ο παράγοντας αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην περίπτωσης της ακμής των ενηλίκων όψιμης έναρξης. 

Τα χάπια έχουν θέση στη θεραπεία της ακμής;

Η από του στόματος αγωγή είναι καλύτερα να αποφεύγεται στη σύγχρονη θεραπεία της ακμής. Τα ρετινοειδή για παράδειγμα, εμφανίζουν πολλές παρενέργειες όπως έντονο ερεθισμό, κοκκινίλα, ξεφλούδισμα, αιμορραγία από τη μύτη, σκασμένα χείλη, ξηρούς οφθαλμούς κ.α., που δεν είναι συμβατά με την καθημερινότητα του σημερινού εφήβου αλλά και της πολυάσχολης σύγχρονης γυναίκας. Παράλληλα, οι αγωγές αυτού του τύπου μπορεί να επιβαρύνουν σημαντικά την ηπατική λειτουργία, αλλά και το λιπιδαιμικό προφίλ του ασθενούς. Επιπρόσθετα, στην εφηβική ηλικία η χρήση τους συνδέεται με αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης των εφήβων και με πρώιμη σύγκλιση των επιφύσεων που οδηγεί σε μειωμένο τελικό ύψος (κοντό ανάστημα). Επιπλέον, πολλές γυναίκες με ακμή ενηλίκων επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, οπότε η τερατογόνος δράση των ρετινοειδών τα καθιστά απαγορευτικά. Σημαντικό επίσης είναι το ότι σε μεγάλο αριθμό ασθενών μετά τη θεραπεία της ακμής με ρετινοειδή μένουν οι ουλές. Ένα άλλο μειονέκτημα τέλος είναι η συχνή υποτροπή της ακμής μετά το πέρας της θεραπείας με τα ρετινοειδή. 


Τα ορμονικά σκευάσματα, όπως αντισυλληπτικά και σπιρονολακτόνη που χορηγούνταν παλαιότερα για την ορμονοεξαρτώμενη ακμή είναι επίσης καλό να αποφεύγονται, γιατί εμφανίζουν σημαντικές παρενέργειες (οιδήματα, αύξηση σωματικού βάρους, ναυτία, πονοκέφαλο, κατάθλιψη, μέχρι και κίνδυνο θρόμβωσης), ενώ και εδώ παρατηρούνται πολύ συχνά υποτροπές της ακμής μετά από τη διακοπή τους.


Αντίθετα, οι σύγχρονες απόψεις συγκλίνουν υπέρ της χορήγησης των κατάλληλων, ανά περίπτωση, διαιτητικών συμπληρωμάτων και φυτικών σκευασμάτων. Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι η επάρκεια βιταμινών Α, Ε, ψευδαργύρου και ορισμένων βιταμινών του συμπλέγματος Β περιορίζει την ανάπτυξη της ακμής. Με τη χορήγηση των φυτικών σκευασμάτων μπορούμε να πετύχουμε μείωση του σμήγματος, ελάττωση της φλεγμονής, ρύθμιση των ορμονών, αλλά και βελτίωση των σημαδιών από παλαιότερες ουλές ακμής. Τέτοια συμπληρώματα είναι η λυγαριά, η ρητίνη του λιβανιού, το πράσινο τσάι, το φασκόμηλο, το δενδρολίβανο,  η αγριοτριανταφυλλιά, ο κουρκουμάς, η αλόε βέρα, η αμαμελίδα αλλά και μείγμα κινέζικων βοτάνων σε συνδυασμό που επιλέγεται ανάλογα με την περίπτωση και χορηγούνται με μορφή αφεψημάτων ή σε κάψουλες για πιο πρακτική χρήση.  Άλλα συμπληρώματα βοηθούν στην αποτοξίνωση του εντέρου και του ήπατος που η δυσλειτουργία τους εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στην απορύθμιση των ορμονών, τόσο στην ακμή των εφήβων, όσο και των ενηλίκων. Για το ήπαρ επιλέγουμε γαϊδουράγκαθο, αγγινάρα, αγριοράδικο, μέντα ή συνδυασμούς τους. Για το έντερο χορηγείται συνδυασμός των κατάλληλων στελεχών προβιοτικών και των κατάλληλων πρεβιοτικών ανά περίπτωση, με στόχο την αποκατάσταση της ακεραιότητας και του μικροβιώματος του εντέρου. Πράγματι, τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι τεράστιο ρόλο στην παθογένεια της ακμής διαδραματίζει η αντικατάσταση των “φιλικών” (ευεργετικών) βακτηρίων της χλωρίδας του εντέρου από “κακά” (παθογόνα) βακτήρια που είναι αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου διατροφής και διαβίωσης. Φαίνεται λοιπόν ότι τα “κακά” μικρόβια παράγουν τοξικές ουσίες που “ταξιδεύουν” ως το δέρμα το μήνυμα για τη δημιουργία της φλεγμονώδους διεργασίας της ακμής. Αντίθετα, τα “καλά” βακτήρια εκκρίνουν ουσίες που είναι ικανές να αναστρέψουν αυτή τη διαδικασία, ενώ επιπλέον ελαττώνουν την παραγωγή του σμήγματος αλλά και την επιμόλυνση του από τα ενδογενή βακτήρια του δέρματος. 


Έτσι, με το συνδυασμό της τοπικής θεραπείας του ακμογόνου εδάφους, της σωστής διατροφής και της αποτοξίνωσης του οργανισμού απομακρύνεται η φλεγμονή και επανέρχεται η ισορροπία του οργανισμού, που αντανακλάται σε ένα πεντακάθαρο, όμορφο δέρμα, χωρίς σπυράκια.

Εκτός από την τοπική αγωγή τι άλλο μπορεί να βοηθήσει;

Πολύ βασική παράμετρος στην επιτυχία της θεραπείας είναι ακόμη η τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών της ασθενούς με τη χορήγηση εξατομικευμένης διατροφής μετά από εργαστηριακό έλεγχο. Η διατροφή αυτή ελέγχει το σμήγμα, ευοδώνει την αποτοξίνωση του εντέρου και την αποκατάσταση υγιούς εντερικής χλωρίδας αλλά και την αποσυμφόρηση του ήπατος από τις τοξίνες. Έτσι επαναφέρουμε την ισορροπία του οργανισμού που η διαταραχή της έχει οδηγήσει σε φλεγμονή, ορμονική ανισορροπία και ακμή. Η διατροφή αυτή στοχεύει όχι μόνο στη θεραπεία της ακμής, αλλά και στην ενίσχυση της συνολικής υγείας του οργανισμού καθώς και την απώλεια κιλών, αν χρειάζεται. 

Προφυλαχθείτε από την ακμή με τα παρακάτω απλά βήματα:

Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπο σας. Το συνεχές άγγιγμα του προσώπου αυξάνει την παραγωγή σμήγματος, ερεθίζει και μολύνει το δέρμα. 

Μη ζουλάτε και μη σπάτε τα σπυράκια. Έτσι θα αποφύγετε την εξάπλωση της ακμής, αλλά και τη δημιουργία σημαδιών.

Πλένετε τα χέρια σας συχνά και ειδικά πριν την εφαρμογή της κρέμας ή της λοσιόν στο πρόσωπο σας. 

Προσπαθείτε να διατηρείτε το δέρμα δροσερό και στεγνό τους θερινούς μήνες και σε ζεστά και υγρά κλίματα για να αποφύγετε την εφίδρωση. 

Πλένετε το πρόσωπο σας δυο φορές την ημέρα, αλλά και κάθε φορά που ιδρώνετε (πχ μετά τη γυμναστική)
Πλένετε το πρόσωπο σας με χλιαρό νερό χρησιμοποιώντας ένα ήπιο αλλά αποτελεσματικό σαπούνι και κυκλοτερείς κινήσεις.
Στεγνώνετε σκουπίζοντας ταμποναριστά με χαρτί και όχι με πετσέτα.

Μη χρησιμοποιείτε βαριές και πλούσιες κρέμες ή βαριά και λιπαρά προϊόντα μακιγιάζ. Επιλέξτε πάντα προϊόντα με την ένδειξη “μη φαγεσωρογόνο” (non-comedogenic).

Αφαιρείτε πάντα το μακιγιάζ πριν κοιμηθείτε.

Διατηρείτε πάντα τα μαλλιά σας καθαρά γιατί κατακρατούν σμήγμα και νεκρά κύτταρα. 

Μη χρησιμοποιείτε στα μαλλιά προϊόντα που περιέχουν έλαια. Μην εφαρμόζετε το κοντίσιονερ ή τη μάσκα μαλλιών κοντά στις ρίζες των μαλλιών ή τη φράντζα. 

Μη χρησιμοποιείτε κερί, χαλάουα, τσιμπιδάκι ή κλωστή για να αποτριχώσετε το πρόσωπο σας.

 

Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και χρησιμοποιείτε καθημερινά αντιηλιακό ειδικό για δέρματα με τάση ακμής με τουλάχιστον SPF30. Με τον τρόπο αυτό, αφενώς ελαττώνεται η δημιουργία ακμής και αφετέρου μειώνεται η πιθανότητα να σκουρήνουν τα κόκκινα σημάδια από παλιά σπυράκια (μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση). Επιπλέον πολλά προϊόντα για την ακμή προκαλούν φωτοευαισθησία και υπάρχει κίνδυνος φωτοδερματίτιδας μετά από έκθεση στον ήλιο. 

Αποφύγετε την άσκηση τριβής ή πίεσης στο δέρμα (για παράδειγμα από ακουστικό τηλεφώνου, κινητά, κράνη, σφιχτούς γιακάδες, σακίδια πλάτης, κλπ

Κρατήστε το ακουστικό του τηλεφώνου ή το κινητό μακριά από το πρόσωπο σας όταν μιλάτε γιατί είναι πιθανόν να κατακρατούν σμήγμα και νεκρά κύτταρα. Καθαρίζετε τακτικά το ακουστικό του τηλεφώνου και το κινητό σας με αντισηπτικά μαντηλάκια.

Αν η ακμή εντοπίζεται στην πλάτη, τους ώμους ή το στέρνο φοράτε πάντα χαλαρά ρούχα από βαμβακερό υλικό. 

Αποφύγετε τη maskne: (α) Χρησιμοποιείτε μία μάσκα από φυσικό υλικό που θα εφαρμόζει σωστά, (β) αντικαταστήστε τη μάσκα μίας χρήσης κάθε 3 ώρες και την υφασμάτινη όταν υγρανθεί. (γ) πλένετε το πρόσωπο σας μετά την αφαίρεση της μάσκας με ένα ήπιο καθαριστικό σαπούνι και (δ) αποφύγετε να φοράτε μακιγιαζ κάτω απο τη μάσκα.

 

Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με σαλάτες, λαχανικά, ψάρια, όσπρια και λαδερά. Αποφύγετε τους υδατάνθρακες, το πρόχειρο-γρήγορο φαγητό, τα ζωικά και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Αποφύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ και περιορίσετε τον καφέ σε έναν την ημέρα.

Διαχειριστείτε το άγχος: υιοθετήστε γιόγκα, pilates, κηπουρική ή και πλέξιμο, ό,τι σας χαλαρώνει.

bottom of page